BlockChain.bg

Защо Bitcoin е важен?

За да разберете биткойн, трябва да разбирате същността на парите.

За целите на тази презентация забравете за техническата част, забравете за добиването, криптографията, P2P мрежите и отворения код. Всички тези неща са второстепенни в сравнение с разбирането на самата концепция за парите. Същината на експеримента „Биткойн“ изобщо не е свързана с технологиите; тя се отнася до парите.

За съжаление, повечето хора не се замислят достатъчно за характера на доларите и центовете. Това е странно и в известен смисъл трагично, тъй като прекарваме живота си в това да ги преследваме. Парите са половината от всяка сделка и най-важната стока на света, но в повечето случаи хората имат само повърхностно разбиране за тях.

Въпреки това още от ранна възраст разбираме, че парите са нещо хубаво. Искаме ги. Щастливи сме, когато ги имаме, и тъжни, когато не ни достигат. Научаваме се, че за да се сдобием с пари, трябва да работим за тях; с излизането от детската възраст в продължение на много години ходим на училище, а след това работим усилено, за да ни плащат в долари.

И така прекарваме голяма част от живота си в търсене и стремеж към нещо, което не разбираме.

На повърхността причината да търсим парите, е проста: те ни позволяват да си купуваме разни неща. Удобството на една нова кола или развлекателната стойност на една конзола за игри Xbox, или вкусът на една прекрасна вечеря са съвсем разбираеми и понеже искаме всичко това – търсим парите.

Това, за което хората не се замислят достатъчно обаче, е как така парите, които използваме, всъщност ни позволяват да се сдобием с колата, конзолата за игри и вечерята. Защо производителят на обувки е склонен да ни даде обувки срещу нашите пари?

Не можете да отговорите на този въпрос, като кажете, че производителят на обувки на свой ред ще изтъргува парите с някой друг, защото тогава ще възникне въпросът „Защо другият човек ще иска парите?“.

Ако всъщност никой не иска парите, а иска само това, което може да се купи с тях, как тогава е започнала да действа цялата тази шантава система? Кой е бил първият човек, излъган да приеме нещо толкова глупаво като парите в замяна на нещо истинско?

Как сме стигнали дотук?
В училище научаваме, че преди да съществуват парите, сме използвали разменна система -бартер. Пещерен човек 1 разменя своето прясно месо от мамут срещу добре изработеното копие на Пещерен човек 2. Не ни е трудно да разберем тази форма на размяна и дори нещо повече – като деца дори сами сме я използвали.

След това в училище ни казват, че има някои проблеми с разменната търговия, например нещо, наречено „съвпадение на потребностите“. Ако Пещерен човек 1 иска копие от Пещерен човек 2, това е страхотно. Какво се случва обаче, ако на него не му трябва копие? При разменната система много малко сделки успяват да се осъществят, а това силно ограничава жизнеността на пазара. Това също е лесно за възприемане.

После научаваме, че за да се преодолее дилемата със „съвпадението на потребностите“, са измислени парите. „Пари“ (долари, йени, евро, паунди) е името на общоприето разменно средство, позволяващо на всеки да извършва сделки срещу пари, вместо да прави замяна с други предмети.

Научаваме, че като ранна форма на пари са били използвани например раковини, а с течение на времето хората са започнали да използват злато и сребро. Накрая сме стигнали и до плоските хартиени банкноти, които използваме днес.

Тъй като тази история се представя като история за постоянния напредък на човечеството, децата остават с убеждението, че техните долари, евро или йени са истинските пари, а такива неща като златото и раковините са отживелица. Освен това те възприемат доларите като нещо физическо, веществено, тъй като могат да държат физически банкноти в портфейла си, а и всички могат да видят във филмите банкови обирджии, задигащи чували с пари в брой. Въпреки че в днешно време почти всички долари са дигитални, ние продължаваме да ги възприемаме като нещо физическо.

Имайки всичко това предвид, биткойн изглежда леко абсурдно, нали? Ако сравним доларите с биткойн, биткойн изглежда като шега: изцяло в дигитална форма, не се подкрепя от никое благонадеждно правителство, не подлежи на регулация, няма изографисани глави на президенти или заклинания на латински?!? Определено това не може да бъде нищо друго освен измислени вълшебни пари в интернет пространството. Абсурдна прищявка. Балон. „Мания по лалета“[1]. Пирамида.

И така, защо някои хора вярват в идеята за биткойн като пари, при положение че толкова явно се различава от доларите, които са най-добрата форма на пари, която можем да притежаваме?

Мисля си, че причината за това е по-различното разбиране на тези хора за парите, което се отличава от преподаваното в училище.

Възможно ли е в училище да са пропуснали да разгледат един изключително важен въпрос: защо изначално са избрани раковините или златото като пари? С гласуване ли се е решило? Или един ден хората просто са се събудили с идеята да започнат да ги използват? Може би пък хората се превключили от единия ден за следващия като при лятното часово време?

Неразглеждането на въпроса защо златото се е превърнало в пари, на практика е един от най-бруталните пропуски на съвременното образование. Златото е било пари по целия свят чак до 1971 г. Защо се е случило това? Защо именно злато, а не рубини или яйца, или птичи пера?

И ако златото е избрано да играе ролята на пари, а както изглежда, парите никога не са достатъчно, тогава защо не е избрано нещо по-изобилно, например тревата? Без съмнение, ако тревата беше избрана, всички щяхме да имаме предостатъчно пари! Бедността щеше да бъде премахната много отдавна. И в този ред на мисли, на кого точно е хрумнала гениалната идея да изберем златото?

При липсата на подходящо образование повечето хора приемат, че обществото съвсем произволно е решило да избере златото за парична форма и че всяка друга стока би свършила общо взето същата работа. Те възприемат парите като произволен символ, но това е грешка, а от нея започва и дълбокото неразбиране на биткойн, защото, ако парите представляват произволен символ и вече имаме чудесен произволен символ, подкрепен с пълното доверие и поддръжка на правителството на Съединените щати, за какво ни е да се разсейваме с някакъв друг произволен символ?

Причината е, че… Парите не са произволни; те се избират поради много основателни причини и чрез много естествен процес.

Златото се е превърнало в пари постепенно и с течение на времето – не случайно, а заради конкретните характеристики, които го правят изключително полезно като форма на размяна. Можем да наречем това „теория на парите, основана на характеристиките“.

Именно тези характеристики, тези конкретни свойства, присъщи на златото, са довели до все по-масовото му използване като разменно средство. Съвсем простичко казано, то има по-добри свойства от на практика всичко останало:
- то е оскъдно и в ограничено количество (за разлика от тревата);
- то е еднородно и взаимозаменяемо;
- то е лесно за транспортиране, защото е с високо съотношение стойност/тегло;
- то е лесно разпознаваемо;
- то е изключително устойчиво и относително неразрушимо;
- наличността му е сравнително постоянна и предвидима;

Ако разбирате, че тези характеристики правят златото отлично разменно средство, ще разберете и защо златото все повече се е търсело в рамките на естествения пазар. Това означава, че в крайна сметка една базирана на пари система всъщност изобщо не е нещо отделно от бартерната система за размяна. Това е просто система за размяна, която е работила известно време – такава, която се е сраснала около един или повече често търгувани артикула. Все още работим със система за размяна, но стоката, която повечето хора засега предпочитат да разменят, е злато или долари, или биткойни, а ние наричаме тези най-подлежащи на размяна стоки „пари“.

И така, парите не са нищо повече от естествен резултат на разменната търговия. Исторически погледнато, хората са използвали предимно злато просто защото то е имало най-добрите характеристики за използване като разменно средство.

Ако разгледаме началото на използването на златото като парично средство – няма нищо магическо или случайно в цялата работа, златото просто е имало най-добрите свойства като разменно средство и затова често се е използвало за тази цел – тогава няма да бъде твърде пресилено, ако кажем, че друга стока с още по-добри свойства може да се окаже дори по-добра форма на пари.

Точно това открих, когато попаднах на биткойн.
„Ама чакай малко – ще кажат някои от вас, – вече си имаме нещо по-добро от златото, и то се нарича „банкнота на Федералния резерв на Съединените щати“ (наричана още „щатски долар“).

„Несъмнено банкнотата на Федералния резерв на Съединените щати е по-добра от златото и точно затова я използваме в днешно време.“

Нека да разгледаме характеристиките на долара.

Доларите са взаимозаменяеми и еднакви, което е добре. Те се транспортират лесно, може би дори по-лесно от златото. Имат високо съотношение стойност/тегло. Сравнително лесно се разделят и обединяват. Дотук изглеждат доста добре. Но какво друго?

Ами… изгубили са 98 % от стойността си от момента, в който Федералният резерв е започнал да ги създава.

Ама наистина ли? Как така?
Причината е, че те постоянно се създават от нищото. Всяка година се произвеждат огромни количества нови долари. Това се нарича „инфлация“ и повечето хора предполагат, че това е просто естествено явление, като дъждът и вятъра, но това не е така – просто се печатат пари. Това може да се окаже най-голямата измама, измисляна някога.

Всяка измама има нужда от жертва обаче. Защо някой би приел парична форма, която може постоянно да бъде създавана от нищото, като по този начин губи покупателната си способност с всеки изминал ден? Защото са принудени да плащат налог, използвайки тези пари, чрез схема, наречена „данъчно облагане“, както и чрез законите, регламентиращи платежните средства.

С други думи, доларите не се предпочитат пред златото, защото характеристиките им са по-добри. Доларът не е избран от свободния пазар заради качествата му. Доларите се използват, защото хората са принудени да ги използват. Бихме могли да обсъдим защо правителството принуждава хората да използват долари, но това е тема за друг разговор.

Това са концепциите, които стоят зад парите и които хората трябва да разберат. Стойността на златото се дължи на конкретните му характеристики, а стойността на долара се дължи на правна принуда.

Как всичко това се отнася до биткойн?
Стойността на биткойн като пари трябва да се разбира като тази на златото и идва не от правна принуда, а от конкретните характеристики на валутата. Характеристиките на биткойн я превръщат в невероятна парична форма и тя е разработена точно за тази цел:
- лесно се разделя и обединява;
- не може да се фалшифицира;
- има изключително висока устойчивост, стига да се вземат определени предпазни мерки;
- може да се изпраща до всяко кътче на света при почти нулеви разходи – aко се опитвате да създадете валута супергерой, това е една от отличителните черти, които ще ѝ дадете. Това не е възможно със златото поради физически ограничения, нито пък с доларите поради правни ограничения;

Биткойн е с ограничено количество и има определена наличност и ясен график на инфлация.

Тя не може да се манипулира, ограничава или изземва от който и да било централизиран субект (като споделя това качество със златото). Никой няма специални привилегии, следователно е много демократична и много егалитарна (осигурява равни права и възможности).

Точно както човечеството е създало къщи, които да бъдат използвани за подслон, и автомобили, които да бъдат използвани за транспорт, то може да създаде и нещо, което да служи като идеално разменно средство. Докато доларът обаче е зле замислена форма на пари (всъщност толкова зле замислена, че за своята стойност разчита на упражняването на принуда), биткойн е великолепно замислена форма на пари. Може да не е перфектна, но всъщност доста се доближава до идеала, което е и причината хората да я използват като пари, въпреки че никой не ги принуждава да го правят.

При положение че е толкова полезна като форма на пари (заради своите характеристики), не би трябвало да се изненадваме, че носи пазарна стойност. Всяка стока, която е полезна и оскъдна, има цена на пазара.

Икономистите и журналистите доста се затрудняват с въпроса „Защо биткойн има стойност?“. Отговорът е съвсем прост: защото е полезна и в ограничено количество.

Естествената последица от това е, че стойността на биткойн никога не може да достигне до нулата, освен ако не престане да бъде полезна или оскъдна.

Това ни води до една още по-интересна тема. Ако биткойн е толкова добре измислена като парична форма, няма ли задължително да започне да се конкурира с други парични форми?

Справедливият въпрос би бил: „ако всичко това е вярно, защо хората не предпочитат златото пред долара? Не е ли златото по-добра парична форма според твоите твърдения?“.

Причината за това е, че макар златото да служи много добре за съхраняване на стойност (всъщност най-добрата форма за това, позната някога на света), то не е съвсем подходящо като разменно средство в съвременното общество.

И това би трябвало да е съвсем очевидно.
Осъществяването на сделки с физическо злато за съжаление е доста трудно и макар услуги като „e-gold“ да имат огромен потенциал, те неизбежно се провалят, защото правителството ги обезглавява. Ако някое дружество за дигитални услуги със злато стане прекалено успешно, правителството го унищожава. Всеки, който се опита да направи златото полезно като валута, бива блокиран – „Gold Money“ е друг добър пример.

Това е причината златото да остава затворено на безопасно място в трезори и да се използва за съхраняване на богатство, а не толкова като валута.

Виждаме, че валута във физически кюлчета е твърде неудобна, а валута в дигитални кюлчета е илюзия (тъй като изисква подкрепата на централизирана организация, която може да бъде извадена от строя).

Това е и причината, поради която всеки, който предлага биткойн да бъде обвързана с някакъв актив, като злато например, е в дълбока заблуда за цялостната ситуация. Обвързването вкарва в системата риск от участието на друг контрагент, тъй като конкретното физическо или юридическо лице трябва да бъде задължено да обезпечава функцията на гарант.

Биткойн не се нуждае от гарантиране, тъй като представлява дигитална стока, която има стойност сама по себе си, като тази стойност до голяма степен се дължи на отсъствието на физически тежести или ограничения. Точно отсъствието на физическа обвързаност ѝ позволява да бъде прехвърляна до всяко кътче по земното кълбо, незабавно, при почти нулеви разходи.

Може да се каже, че в това отношение биткойн е революционна валута. За първи път в историята имаме парична форма, която е по-добра от всички други заради своите конкретни характеристики и е успешно децентрализирана и необвързана с материалния свят по такъв начин, че никой не може да дръпне шалтера на системата.

Светът никога досега не е виждал такова нещо и сега наблюдаваме известна неизбежност пазарите по света постепенно да гравитират към тази по-добра форма на пари. Парите са стока като всички останали и се конкурират за вниманието на хората, които ги използват.

Заключение
В крайна сметка, спокойно можем да наречем биткойн откритие с фундаментално значение, до което човечеството най-накрая е достигнало. А ако разбирате дълбоката и централна роля, която парите играят във всеки аспект на живота ни, сигурно ще се съгласите, че макар биткойн да не е толкова важно откритие, колкото печатарската преса, автомобила и интернет, то е изключително значимо. Въпреки че не всеки е грамотен, не всеки притежава автомобил и не всеки има достъп до интернет, всеки използва пари. (А за тези от вас, които не са сигурни, достъпът до интернет не е задължителен, за да използвате биткойн.)

Всички вие, които се занимавате с биткойн, пишете историята.
Може би най-вълнуващият аспект на всичко това е, че единственото нещо, способно да провали това откритие, е да се появи още по-добро откритие. Ако се разходите наум сред различните възможни сценарии, ще осъзнаете, че биткойн може да се провали само ако бъде измислена още по-добра валута, а от такова развитие човечеството само може да спечели. На свой ред факелът на биткойн ще бъде предаден на нейния наследник.

Духът наистина вече е излязъл от бутилката. В момента дори участваме във великия експеримент и остава да разберем на какво е способен този дух.

Биткойн, също както златото, притежава характеристики, които го правят отлична форма на пари. За разлика от златото обаче, биткойн реално може да се използва в съвременната икономика за ежедневни разменни операции.

За разлика от златото, биткойните, в качеството си на актив без риск от трета страна контрагент , могат да бъдат прехвърляни на всяко лице по света за една секунда. Биткойн е валута супергерой. Не се изисква ничие разрешение. Не съществуват условия за ползване на услугата.

Освен това децентрализираният характер на биткойн означава, че не съществува опасност действащият паричен монополист да дръпне шалтера. В резултат на това биткойн може да достигне критична маса.

До този момент нищо друго не е успяло да се похвали с наличие на такива характеристики и затова е глупаво да сравняваме биткойн с която и да било друга дигитална валута – от фейсбук кредити през злато за World of Warcraft до любимата ни виртуална валута, американския долар.

Характеристиките на биткойн му позволяват да функционира свободно и да се разраства в рамките на все по-голяма сфера на дейност. Неизбежно е това средство да започне да измества паричните средства с по-лоши характеристики.

Биткойн ще се разрасне като добронамерена хидра, чиито многобройни глави ще се показват във всяка държава и във всяка общност. Тя ще погълне търговската дейност, която до този момент е била в оковите на разнебитената финансова система на фиатните пари (пари без покритие), и ще остави след себе си експанзивен, гладко функциониращ пазар. Ще позволи на всички вас да превземете и разраснете този нов пазар.

Някой ден програмата в училище ще бъде различна. Ще учат децата за истинската природа на парите. Ще им показват разликите между действителен актив, базиран на качества – като биткойн, и виртуална валута, базирана на принуда – като американския долар. Децата ще научават колко силен може да бъде даден пазар, когато се използва честно разменно средство. Ще им показват също и как малка група предприемачи идеалисти са спасили света от паричното средновековие.

[1] Нарицателно за „финансов балон“. Терминът произлиза от периода на Нидерландския златен век, когато цените на договорите за покупка на луковици на наскоро появилите се в Западна Европа лалета достигат изключително високи равнища, след което внезапно падат. Приема се, че това е първият регистриран спекулативен балон в историята – Бел. пр.

Бъдете в час с актуалните тенденции и развитие на криптовалутите.

Чрез криптобюлетина на BlockChain.bg, ще бъдете винаги в час с актуалните новини и тенденции, около криптовалутите.