BlockChain.bg

Какво е Bitcoin портфейл?

Обикновено в интернет пространството биткойн портфейл се нарича програмата, чрез която клиенти управляват биткойните от своите сметки. Това са програми, чрез които потребителят може да види сумите по своите сметки и да нарежда плащания от тях. Най-често това са програми, които се инсталират на настолен или преносим компютър, таблет или смартфон. Също така обаче има и онлайн приложения, които ви позволяват да си създадете портфейл на отдалечен сървър и през интернет да имате достъп до своите сметки.

Биткойн портфейл
Изглежда, че когато става дума за биткойн, думата „портфейл“ може да се използва по много различни начини, които далеч не означават едно и също нещо. Освен това самото наименование е до голяма степен подвеждащо. Във физическия свят думата „портфейл“ означава ‘малка джобна чантичка за пари и документи’. Както обаче стана ясно от всичко научено досега, биткойните не се намират физически на нито един конкретен компютър или устройство. Имаме блокверига, която съдържа информация за преведените биткойни по всички сметки, и тя е копирана на хиляди различни машини по целия свят. Затова и няма нито един елемент от биткойн мрежата, който може да се нарече „портфейл“, защото няма нито един елемент, които да съдържа биткойните от само една сметка например.

Това, което стои зад всички видове така наречени „биткойн портфейли“, са частните ключове за дадените биткойн сметки. Чрез тях даденото приложение може да нарежда плащания от тези сметки. Обикновено тези частни ключове се държат от приложението в криптиран вид, защитени с парола, но реално представляват просто едно дълго число, чрез което могат да се подписват трансакциите (плащанията) от дадена сметка. Например един частен ключ изглежда така:
5Kb8kLf9zgWQnogidDA76MzPL6TsZZY36hWXMssSzNydYXYB9KF.

В този ред на мисли тези приложения могат по-скоро да се нарекат „ключодържатели“, а не „портфейли“. Те просто държат ключовете към различните сметки, управлявани от приложението.

Бъдете в час с актуалните тенденции и развитие на криптовалутите.

Чрез криптобюлетина на BlockChain.bg, ще бъдете винаги в час с актуалните новини и тенденции, около криптовалутите.