BlockChain.bg

Да инвестираме ли в Bitcoin? – част 2

Защо биткойн да присъства във всеки инвестиционен портфейл?
Една технология се нарича подривна (разрушителна), ако създава нов пазар, като първо внася смущения във функционирането на по-старата технология, а след това напълно я измества. Потенциално биткойн е такава технология, но и много повече. Фактът, че тя може да срине най-големия и най-взаимосвързан пазар в света – на парите, банковите и финансовите операции – я превръща в може би най-многообещаващата инвестиционна възможност на нашето време.

За разлика от днешната все по-нестабилна и непредвидима финансова система, в самото ядро на биткойн стоят технологиите на 21. век. Мрежата е с отворен код, мобилна, Р2Р, криптографски защитена, ориентирана към запазване на поверителността на информацията, естествено свързана с интернет. Сливането на тези технологии дава възможност да се постигне такова ниво на сигурност и ефективност, което няма аналог в света на финансите.

От създаването си през 2009 г. до януари 2011 г. пазарната капитализация на биткойн нараства до 1,5 млн. долара. Оттогава пазарната му стойност се е повишила рязко до 145 млн. долара. през януари 2013 г., за да достигне. средна стойност от 3,5 млрд долара през 2015 г.

Перспективи за развитие
Част от пазарните сектори, с които биткойн ориентираните технологии могат пряко да се конкурират, са тези на:
- електронните плащания (които имат годишен пазарен дял в размер на 2 трилиона долара);
- електронната търговия (1 трилион долара);
- паричните преводи (514 трилиона долара);
- хедж фондовете (2,3 трилиона долара);
- пазара на злато (7 трилиона долара);
- наличните плащания(4,5 трилиона долара);
- офшорните депозити (16,7 трилиона долара);

Потенциалът на биткойн не остава незабелязан. След като беше оценен високо от технологични магнати като Бил Гейтс („Чудо на технологията“) и създателя на Gmail Пол Буше („Биткойн може да бъде TCP/IP на парите“), парите започнаха „да говорят“. Свидетели сме на инвестициите в биткойн на финансови гурута като Марк Андрийсън (един от създателите на Mosaic и Netscape, съосновател на Andreessen Horowitz), Райд Хофман (съосновател на LinkedIn), Фред Уилсън (съосновател на Union Square Ventures) и съоснователя на PayPal Питър Тийл; на милиардери като Джефри Скол (съосновател и вторият най-голям акционер в eBay) и Ли Ка-шин (най-богатият азиатец); на знакови имена като Викрам Пандит (Citigroup), Блайт Мастърс (JPMorgan Chase) и Том Глосер (Reuters); а в последно време – на големи компании като Google, Qualcomm, NYSE, Nasdaq, USAA (крупна американска банка и застраховател) и NTT Docomo (японски телефонен оператор с активи на стойност 75 млрд. долара).

По думите на топ мениджъра на IBM Ричард Браун голямата ценност на мрежата се състои в това, че „биткойн е изключително сложно конструиран глобално разпространен регистър на активи“. Това, за което Браун и останалите намекват обаче, е, че в бъдеще биткойн ще може да се използва не само като децентрализирана валутна и разплащателна платформа, но и ще се превърне в гръбнака на интернет на собствеността. Това означава децентрализирана глобална платформа, достъпна за смартфон, на която компании и частни субекти могат да емитират, купуват и продават акции, облигации, стокови активи и много други финансови продукти.

Очакваният ефект е да се премахне голяма част от сегашната бюрокрация и бариери, което е изключителна възможност за 2,5 милиарда души по целия свят, които не ползват банкови услуги.

Защо биткойн, а не някоя друга валута?
Отговорът на този въпрос вероятно се крие в ефекта на мрежата. От всички криптовалути биткойн е тази, която се отличава с най-високия темп на въвеждане в обращение и най-голямата сигурност. Комбинираната изчислителна мощ на субектите, ангажирани с процеса на копаене, служи като защитна стена за платежната система. С други думи, няма друга криптовалута, която да е толкова сигурна, колкото е биткойн. Самото определение „сигурна“ привлича повече капитал, който от своя страна прави мрежата още по-сигурна и по-ефективна.

Поради своята надеждност биткойн мрежата е модел за протокол във финансовата сфера. И точно както TCP/IP се превърна в основа за интернет на информацията, биткойн мрежата вероятно ще се превърне в опора на интернет на парите и финансите, както и в модел за валута, гарантираща сигурност.

Каква част от потенциала на биткойн вече е факт?
От година на година тенденцията на въвеждане на валутата в обращение върви подчертано нагоре: към второто тримесечие на 2015 г. съществуват 11 милиона биткойн портфейла (+100 %), 106 000 търговци приемат плащания в биткойн (+100 %); има 475 битомата, а скоростта на мрежата за генериране на хешове е 484 pth/s (+100 %).

Инвестициите в биткойн скачат рязко нагоре. През 2013 г. бяха извършени повече от 40 сделки с рисков капитал, което привлече общо 96 млн. долара. Тази стойност нарасна почти четирикратно през 2014 г. с инвестираните 335 млн. долара, а прогнозата за финансовия резултат през 2015 г. е за ново, почти трикратно увеличение – 800 млн. долара.

Стойността на биткойните в обращение непрекъснато нараства. Това може да бъде обяснено преди всичко с факта, че валутата е дефицитна стока (максималното предлагане е в размер на 21 милиона) с бързонарастваща доходност.

Възможни са няколко сценария за бъдещата стойност на 1 биткойн:
1. Хедж фондовете отпускат на биткойн 1 % – 1,230 долара;
2. Аржентинците продават касовата наличност в щатски долари за биткойн – 2,480 долара;
3. Собствениците на злато заделят 1 % от активите си за биткойн – 3,500 долара;
4. Биткойн заема мястото на пазара на парични преводи – 6,860 долара;
5. Превръща се в глобална валута за електронна търговия – 11,500 долара;
6. 25 % от трансакциите на черния пазар са в биткойни – 44,000 долара;
7. Биткойн заема мястото на резервната валута – 500,000 долара;
8. Биткойн заема мястото на офшорните депозити – 800,000 долара;

Може да се очакват и някои опасности в бъдещото развитие на биткойн:
- Появата на по-добра дигитална валута, която ще „открадне“ водещата му позиция на пазара;
- Неидентифициран бъг (софтуерен дефект) в системата;
- „Вилица“ в протокола (това, което се случва, когато някои възли в мрежата задействат актуализация на софтуера, която е несъвместима с предишните му версии), която води до разделяне на мрежата на две;
- Продължителна атака от организация със значителни финансови ресурси, например правителство;

Какъв е рискът от тези предизвикателства?
По-добрата валута е възможна, но опитът показва, че подривните протоколи – като SMTP за електронната поща и TCP/IP за интернет – доказват своята жизнеспособност, след като са приети от критичен брой хора.

Както и при другите софтуерни приложения, откриването на бъгове може да дестабилизира системата. Отворената природа на биткойн обаче дава възможност на хората да помогнат за разрешаването на проблема и да намерят решение.

Така наречената „вилица“ създава конкуренция между двете версии на биткойн и след период на страх и колебание стойността в крайна сметка ще се прелее към версията, считана от своите ползватели за най-ефективна, т.е. заплахата няма да трае дълго.

Организирана атака срещу мрежата е възможна, но скъпа, като съществуват множество защитни механизми – копачите може да откажат подозрителни трансакции или да повишат таксите, уязвимите места на кода могат да бъдат отстранени и т.н. Що се отнася до позицията на правителството, налагането на категорична забрана за стабилната децентрализирана биткойн мрежа е почти невъзможно. Следователно данъчното облагане, регулирането и въвеждането в обращение изглежда са най-вероятният сценарий за бъдещо развитие.

Биткойн не е краткотрайна мода или балон
При всички случаи изглежда пределно ясно, че технологията на криптовалутите е тук, за да остане. Формулата „риск – награда“, както и възможността малък процент от всеки инвестиционен портфейл да съдържа биткойни могат да превърнат тази атрактивна технология в едно от най-мъдрите инвестиционни решения на нашето време.

Бъдете в час с актуалните тенденции и развитие на криптовалутите.

Чрез криптобюлетина на BlockChain.bg, ще бъдете винаги в час с актуалните новини и тенденции, около криптовалутите.