BlockChain.bg

Биткойн – техническо обобщение

Биткойн е вид дигитални пари, но е и много повече от това. Да се каже, че „биткойн е само вид дигитални пари“, е все едно да се твърди, че „интернет е само вид модерен телефон“ или че „интернет служи единствено за изпращане и получаване на електронна поща“. Парите са само първото приложение. Биткойн е технология, валута и международна мрежа за разплащания и обмен, която е напълно децентрализирана. Тя не разчита нито на банки, нито на правителства. В цялата досегашна история на човечеството не е правено нищо подобно. Това изобретение е наистина революционно. След време, когато обърнем поглед назад, сегашният момент ще изглежда като повратна точка в еволюцията на компютърните науки, а също и като социална и политическа революция в действие.

Биткойн е вид дигитални пари
Tочно като еврото и долара, само че без да е притежание на което и да било правителство. Биткойн може да бъде изпращан от всяка точка на света до произволна друга точка – незабавно, сигурно и срещу минимални такси или изобщо без каквито и да било такси. При една от най-големите трансакции, регистрирани някога в мрежата биткойн, между две биткойн сметки са прехвърлени 150 милиона щатски долара – за една секунда и без абсолютно никаква такса. Това показва бъдещия потенциал на въздействие на тази технология върху международните платежни системи. И е само началото.

Как започва всичко?
Биткойн като дигитална валута се появява през 2008 г. като изобретение на човек на име Сатоши Накамото. Той публикува документ, в който обявява, че е открил начин за създаване на децентрализирана мрежа, която би могла да постигне съгласие без участието на какъвто и да било централен контролен орган. В информатиката това е известно като „задачата на византийските генерали“. За първи път този проблем влиза в полезрението на специалистите през 1975 г. и до 2008 г. остава нерешен. Всички са убедени колко е важно да се изнамери решение, когато Сатоши Накамото заявява: „Аз успях!“. Какво се случва след това? Всички му се присмиват. Пренебрегват го. Не му обръщат никакво внимание. Той публикува въпросния документ, а три месеца по-късно и софтуер, който позволява на хората да започнат да изграждат мрежата биткойн.

Биткойн не е фирма, не е организация. Това е стандарт или протокол, точно като TCP/IP или интернет. Никой не го притежава. Той работи чрез прости математически правила, с които всеки участник в мрежата се съгласява. Чрез този прост механизъм и благодарение на изобретението на Сатоши Накамото биткойн прави възможно една напълно децентрализирана мрежа от компютри да постига съгласие за трансакциите, възникващи в мрежата – на практика, съгласие за това кой притежава парите. Така изпращането на пари от една сметка към друга сметка в тази напълно децентрализирана P2P мрежа е като изпращането на имейл. Няма посредници по веригата. Парите се изпращат от първия компютър, в който се съхраняват, до компютъра на получателя – без никаква намеса. В цялата мрежа на всеки 10 минути се отчитат всички осъществени трансакции без какъвто и да било централен орган, чрез прост избор, извършен по електронен път.

Това конкретно решение, това изобретение е много по-важно от валутата. Валутата просто е първото приложение, поставено върху основата на система на разпределено съгласие. Примери за други приложения са: разпределено честно гласуване, притежание на акции, регистриране и нотариална заверка на активи, както и много други приложения, за които никой по-рано не е и помислял.

За някои биткойн е валута, чиято стойност варира значително всеки ден. Независимо от това трябва да игнорираме стойността и възприемането на биткойн като пари и да започнем да разбираме биткойн като технологията, изобретението и мрежата, която създава. Ако парите се сринат, ще бъде създадена чисто нова валута, но биткойн като изобретение и технологията, която го прави възможно, ще съществуват винаги. Той създава възможността за децентрализирана организация в невиждани досега мащаби.

Нуждата от биткойн
Днес приблизително 1 милиард души имат достъп до банкови услуги, кредитиране и възможности за международно финансиране – хора от средната и висшата класа, предимно от Запада. 6,5 милиарда души са напълно откъснати от света на парите. Те живеят в общества, които си служат с пари в брой, с много ограничен достъп до каквито и да било международни ресурси. Те не се нуждаят от банки. 2 милиарда от тези хора вече имат достъп до интернет, така че е достатъчно просто да изтеглят едно приложение и веднага да станат участници в международната икономика, като използват международна валута, която може да се изпраща до всяка точка на света без никакви такси и без какъвто и да било правителствен контрол. Така те се свързват със света на международните финанси чрез P2P мрежа. В този смисъл биткойн са пари на хората. В неговото ядро са залегнали прости математически правила, с които всички се съгласяват, и няма контрол. Възможността 6,5 милиарда души да получат достъп до едно продуктивно общество и да бъдат свързани с останалия свят, е наистина революционна.

Първоначално това ще започне да оказва въздействие върху операторите на платежни системи – тези огромни дружества, при които разплащането става толкова по-скъпо, колкото по-бедна е държавата, към която е насочено: ситуация, която е експлоататорска и порочна. Тези организации реализират огромни приходи, обезпечавайки функция, която може да се реализира безплатно с биткойн. Популярната фраза за интернет: „Току-що замених цялата ти индустрия със 100 реда код на Python“ илюстрира точно това, което прави биткойн в момента.

Как може да се използва биткойн днес? Като валута. Можете да се свържете с онлайн борса, да изпратите някаква сума в евро и да купите биткойн по актуалния обменен курс. Въпреки това обаче най-добрият начин да започнете да печелите биткойни, е да откриете продукт или услуга, които да предложите и които някои да поиска да закупи с биткойн.

Международен интернет бизнес
Стартирането на международен бизнес се изправя пред две основни прегради. Първата е, че трудно се транспортират продукти и услуги през националните граници. С появата на интернет този проблем намира решение, тъй като вече можем да създаваме продукти и услуги, които са виртуални, и да ги продаваме във всяко кътче на света. С други думи, вече можем да доставим продукта. Има и още един голям проблем – как ще се осъществи плащането? Биткойн е решението – той позволява да получаваме незабавни плащания от всяко място по света. Мрежата биткойн дава възможност на всеки да изпраща суми, дори те да са толкова малки, колкото е една стомилионна част от биткойна. Това е невъзможно при днешните платежни системи. Кредитните карти са създадени през 50-те години на XX век и, за разлика от биткойн, определено не са измислени за епохата на интернет. Така че с биткойн може да се извърши плащане на стойност една стотна или дори една хилядна от еврото, да се продава съдържание и да се извършват микротрансакции. Може да се събират миниатюрни разплащания от милиони хора, които съвкупно да имат някаква стойност. В същото време, чрез същата мрежа, в която може да се изпрати една хилядна или дори една милионна от еврото, може да се изпрати и един трилион евро, като таксата е абсолютно същата, тъй като тя зависи от размера на трансакцията в килобайтове, а не от съдържанието.

Какво е общото между биткойн и интернет?
Един от най-важните принципи на интернет е неутралността. Той не прави разлика между голяма и малка организация, не разграничава CNN от някой египетски блогър. Интернет дава възможност на египетския блогър да говори пред света със същата сила на гласа, каквато има и CNN. Системата биткойн е неутрална към изпращача и получателя, както и спрямо стойността на трансакцията. Това означава, че тя дава на всеки гражданин и потребител на биткойн възможността да прави иновации (под формата на финансови иновации и инструменти, системи за разплащания и др.), както и да използва валутата с абсолютно същата лекота, както която и да било банка. Това е наистина революционно.

До този момент йерархичната система на международните финанси постига сигурност, като ограничава достъпа, тъй като това е основният метод за обезпечаване на доверие при нашите системи за разплащания. Не можеш да влезеш в системата, ако не си проверен. Биткойн обръща всичко това с главата надолу и създава напълно плоска и децентрализирана мрежа, в която всяка възлова точка е равна на всяка друга, където протоколът е неутрален спрямо трансакциите и изтласква иновациите към всички краища на мрежата, като позволява същия феномен, който се наблюдава и при интернет – иновация без нужда от разрешение. Не се налага да питате когото и да било дали приложението Ви може да бъде публикувано в интернет. Не се налага да искате разрешение от когото и да било, за да съборите цялата си индустрия със своите информационни технологии. При системата Биткойн нямате нужда от позволение, за да измислите нов финансов инструмент, нова система за разплащания, нова услуга. Просто го правите. Имате възможност просто да напишете кода и с това ставате част от международна финансова мрежа, която използва този код и Ви свързва с милиони потребители.

Биткойн е на ранен етап от своето развитие – все още няма изчистени интерфейси, съществуващите приложения са трудни за употреба, системата се използва от престъпници и най-различни организации по света и не е лесно да се разбере точно кой я използва. Подобна ситуация е съществувала и по-рано. В зората на интернет за глобалната мрежа се е говорело като за свърталище на крадци, порнографи, пирати и престъпници. Но това е било без значение. Сега също няма значение. Причината за това е, че същата сила на технологията, която може да бъде използвана от един престъпник за осъществяване на престъпната му дейност, може да бъде използвана от всички нас за нещо градивно. С нейна помощ можем да постигнем невероятни неща по целия свят.

Глобално влияние
Биткойн създава изключително подходяща за иновации среда, защото не е само валута. Биткойн е технология, мрежа и валута в едно. Цената на биткойн не е от съществено значение. Ако валутата се срине, технологията продължава да бъде революционна. По същия начин – ако един уебсайт или едно приложение в интернет се срине, самият интернет продължава да съществува.

Системата биткойн носи невиждано досега равнище на финансова интеграция, което може да промени живота на 6,5 милиарда души. От гледна точка на специалистите това е страхотна технология, която им позволява да реализират значими трансформационни иновации и да изградят някои наистина интересни услуги. В същото време за един кенийски земеделец – който се опитва да набере пари, за да купи семе за посев, и вече има достъп до децентрализирано P2P кредитиране и може да се обърне към кредитори по цялото земно кълбо – това е не само технология, а нещо, което променя живота му.

Биткойн действително има потенциал да окаже въздействие върху по-голямата част от света, която живее подвластна на потиснически и корумпирани режими, с централни банки, които налагат хиперинфлация от 30 % месечно. Към момента съществуват 2 милиарда потребители на интернет, като само 1 милиард от тях имат банкова сметка. Това може да се промени въпреки очакваната съпротива на най-мощните световни организации. Биткойн вече е глобална технология след наливането на повече от 2,5 милиарда долара от китайски инвеститори, които откриват биткойн като начин за противодействие на световната доминация на глобалната резервна валута – щатския долар. По света има 193 валути, но само една е международна. 193 валути, контролирани от централни банки и правителства, и само една математическа валута – биткойн. Предстои да бъдат създадени и други, подобни на нея. Криптографските валути са на път да се превърнат в опорен стълб на финансовото бъдеще и това е необратимо.

Отвъд валутата
Като се има предвид, че вече съществуват повече от сто конкуриращи се криптовалути, може да се направи извод за бурното развитие на иновацията дори отвъд биткойна като валута. Има много други алтернативни валути, които използват същата основна технология за децентрализирано счетоводно отчитане, основана на съгласие в мрежата и базирана на алгоритъма на Сатоши. Така се постигат други форми на валута: инфлационни валути, дефлационни валути, валути, използващи демюраж или отрицателни лихвени проценти, благотворителни валути, при които част от приходите се разпределят към благотворителни организации. Може непрекъснато да се измислят нови и нови пари и финансови инструменти. Биткойн са програмируеми пари, което означава и неограничени възможности. Основните концепции на сегашната ни система, които зависят от правни договори, могат да бъдат преобразувани в алгоритмични договори, в математически операции, които се осъществяват в рамките на мрежата биткойн.

Няма трета страна.
Няма контрагенти. Ако човек избере да изпрати стойност от една част на мрежата до друга част на мрежата, операцията е директна (P2P), без каквито и да било посредници. И нещо повече, ако някой измисли нова форма на пари, може да я разпространи до целия свят и да покани други хора да се присъединят.

Биткойн предлага възможности за въвеждане на перфектните пари за интернет. Системата работи мигновено, безопасно и безплатно. Това са пари за интернет, но и много повече от това. Валутата е само първото приложение. В сърцевината на биткойн, отвъд цената, отвъд волатилността, отвъд модата, стои революционна технология, която ще промени света завинаги.

*Статията е извадка от реч на Андреас Антонопулос

Бъдете в час с актуалните тенденции и развитие на криптовалутите.

Чрез криптобюлетина на BlockChain.bg, ще бъдете винаги в час с актуалните новини и тенденции, около криптовалутите.