BlockChain.bg

Zcoin пуска нова криптовалута с обещание за пълна, непроследима анонимност

20 Септември 2016 г.
Zcoin пуска нова криптовалута с обещание за пълна, непроследима анонимност

В обширната област на криптовалутите непроследимият софтуер е нещо наистина значимо, когато става дума за неприкосновеност на личния живот. На 28 септември 2016 г. ZCoin ще стартира първата криптовалута, използваща Zerocoin протокола, която обещава пълна анонимност на блокверигата.

Очаквайте скоро криптовалута, която използва криптографски доказателства с нулево разгласяване
Популярността на анонимните криптовалути е във възход. С появата на множество стартъпи, използващи проследяващ блокверигата софтуер, нуждата от защита на личните данни става все по-очевидна. ZCoin, създаден от Порамин Инсом и Гари Ле, твърдят, че по целия им споделен регистър ще бъде осигурена пълна защита на личната информация. Анонимността на блокверигата е усилена чрез използването на криптографски доказателства с нулево разгласяване.

Според съобщенията, за разлика от биткойн, ZCoin прикрива всички данни, свързани както с изпращачите, така и с получателите. Когато протоколът стартира, потребителите ще имат възможността да управляват своите портфейли в мрежата на ZCoin. Създателите ѝ казват, че всеки от тях ще може да копае зеткойни, като едновременно ползва защитена мрежа и придобива криптовалута. В момента разработчиците казват, че ще бъде по-лесно да се компилира върху Linux дистрибуция.

Гари Ле разговаря с Bitcoin.com и хвърли светлина върху предстоящото събитие. Той обясни, че Zerocoin протоколът е различен от всички предишни използвани методи, предлагайки ниво на поверителност, което не може да бъде открито при никоя друга криптовалута.

„От създаването на Zerocoin протокола през 2013 г. в биткойн общността има голямо очакване за валута с нулево разкриване. Радваме се, че най-накрая дадохме на света тази вълнуваща иновация“, казва Ле.

ZCoin протоколът предлага невиждано досега ниво на поверителност
Много са криптовалутите, които претендират да осигуряват анонимност, но повечето от тях не са нищо повече от методи за превъртане на парите. Други концепции разчитат на евристична апроксимация на модела на заплахите. Въпреки това, когато въпросът се сведе до истинска анонимност, търсещите ботове на блокверигата и трети страни продължават да могат да проследяват историята на трансакциите.

Със ZCoin, казва Ле, всички данни, свързани с изпращача или получателя, са недостъпни. Моделът за противопоставяне на заплахи на Zerocoin протокола няма нужда да разчита на съществени предположения. Разработчикът обяснява, че „всеки може да направи частна финансова трансакция с лекота, без да се тревожи за по-усложнен модел на заплахи.“

ZCoin функционира на базата на изходния код на биткойн, но модифицира протокола. Ле разказва подробно как изменението добавя частни трансакции чрез силна криптография (система, притежаваща голямо пространство на криптографските ключове, при която се произвежда шифриран текст със случайно статистическо разпределение на символите в него, неподлежащ на статистически анализ; криптографски решения, които е изключително трудно да бъдат разбити – б.пр.). Този протокол, базиран на „доказателства с нулево разгласяване“, е признат от разработчици от целия свят поради това, че скрива чувствителна информация.

„Често използван пример, който илюстрира силата на доказателствата с нулево разгласяване, е т.нар. „задача на милионера Яо“. В нея се говори за двама милионери, Алис и Боб, които искат да проверят кой от тях е по-богат, без да разкриват точния размер на богатствата си. С доказателствата с нулево разгласяване може да се създаде протокол, който дава решение на тази задача“, разказват създателите на Zcoin.

Разработчиците се фокусират върху осигуряването на истинска анонимност за криптовалутата
От доста време Гари Ле и Порамин Инсом са част от криптовалутната общност. Понастоящем Ле е стипендиант на Thiel Foundation, студентска програма за даване на стипендии и безвъзмездни средства, финансирана от инвеститора на фейсбук и милиардер Питър Тийл. Освен това Ле изобретява p2p протокол, базиран на атомична кръстосана верига, за деноминираните в биткойн алткойн опции. Екипът е осигурил безвъзмездно финансиране от Startup Chile, стипендиантската програма на Theil, и инвеститори като собственика на Bitcoin.com Роджър Вер.

Още през декември 2015 г. екипът създава мрежа за тестване на ZCoin и осигурява възможност на ползватели да я изпробват и да дадат отзиви. В момента разработчиците канят поддръжници на криптовалутата да се присъединят към тяхната мрежа. От екипа казват, че са на разположение за въпроси и се надяват да предоставят на общността, която ползва блокверигата, един наистина защитен частен цифров актив.

07 Януари 2021 г.
Балон ли е биткойн - Януари 2021
30 Януари 2017 г.
Microsoft представи новия си проект, Manifest, базиран на блокверига
22 Януари 2017 г.
Японският ИТ конгломерат GMO ще разработва собствен биткойн портфейл
12 Януари 2017 г.
Китай може да въведе „попечителска услуга“ за китайските биткойн борси
06 Януари 2017 г.
Рязък срив на биткойн: цените паднаха с близо 200 долара за час
30 Декември 2016 г.
OpenBazaar си партнира с Shapeshift за приемане на различни криптовалути
17 Декември 2016 г.
Общинските услуги в Цуг ще могат постоянно да се плащат с биткойн
10 Декември 2016 г.
Забравете QR кодовете, вече има биткойн NFC карти!
24 Ноември 2016 г.
Amazon вече приема биткойн чрез портфейла iPayYou
20 Септември 2016 г.
Zcoin пуска нова криптовалута с обещание за пълна, непроследима анонимност
30 Юли 2016 г.
Топ 9 на проектите на Counterparty
20 Юли 2016 г.
Биткойн ПОС терминал на компанията 34 Bytes започна бета-тестване
Бъдете в час с актуалните тенденции и развитие на криптовалутите.

Чрез криптобюлетина на BlockChain.bg, ще бъдете винаги в час с актуалните новини и тенденции, около криптовалутите.