BlockChain.bg

Топ 9 на проектите на Counterparty

30 Юли 2016 г.
Топ 9 на проектите на Counterparty

За всички, които са се смутили от драматичните събития, съпътстващи определени биткойн проекти през последната седмица, може би е време да си отдъхнат и да обърнат поглед към някои алтернативни платформи, като започнат от Counterparty.

За да получи отговор на въпроса какво може да направи платформата Counterparty, Bitcoin.com се обърна към Тревор Алтпетер и други членове на Counterparty Foundation с молба да назоват своите любими проекти, базирани на платформата Counterparty или на нейни токени. По-долу е приложен списъкът.

Кратко пояснение
Необходимо е да се направи пояснение за начина на работа на платформата Counterparty и нейните токени, поради това, че тя функционира различно от другите проекти, базирани на блокверига.

Counterparty е стартирана като средство за създаване на нови цифрови активи и други децентрализирани финансови инструменти, като същевременно използва технологията на биткойн блокверигата. Също така Counterparty има своя собствена блокверига, която получава инструкции от веригата на биткойн чрез процес, познат като „интегриран консенсус“.

Системата взаимодейства посредством собствена „валута“ – XCP, която не е конкурентна на биткойн и не може да съществува без него. Стойността на XCP е генерирана в периода януари – февруари 2014 г. чрез изпращането на биткойни към т.нар. unspendable addresses (запорирани адреси– без частен ключ – б. пр.).

Този метод, познат като „доказателство за унищожаване“ (proof of burn), има за цел да избегне продажбата на токени и биткойни преди публичното им обявяване, които често биват използвани за набиране на средства за други проекти, но си остават противоречиви за някои потребители и могат да предизвикват безпокойство у регулаторите.

Общо 2100 BTC са „унищожени“ през този период, като общият брой на XCP е окончателно фиксиран. Самите XCP са използвани като стимулатор за сключване на „умни“ договори, а необходимото количество се регулира постоянно по такъв начин, че да не може да падне до нула.

Специфични токени
Всеки портфейл на Counterparty, който държи XCP, може да бъде използван за създаването на персонализиран токен (т.е. нова криптовалута). Потребителят избира сумата (в XCP) за изразходване, общия брой на токените и името на новата криптовалута. След това тези токени могат да бъдат изпращани и получавани чрез съвместими с Counterparty портфейли, дори да бъдат изтъргувани на някои борси.

Адресите на Counterparty изглеждат по същия начин като тези на биткойн, а информацията за трансакциите е кодирана на биткойн брокверигата. Токените могат да бъдат използвани в игри, за изразяване на подкрепа и участие в групово финансиране, за удостоверяване на самоличността, за децентрализирани приложения или просто за забавление.

Топ 9 на проектите
1. Storj
Storj е децентрализирана технология за съхранение в облак. Storj създаде криптовалута, известна като SJCX, която съществува като базиран на Counterparty актив. Storj работи съвместно с разработчиците на Counterparty за внедряването на технология, осигуряваща канал за разплащания, която да даде възможност на участниците в мрежата на Storj да я използват за извършване на микроразплащания. От гледна точка на предприемачите Storj е един от най-успешните проекти, свързани с криптовалута – към момента част от Microsoft Azure, който предизвиква постоянно нарастващ интерес у корпоративните клиенти.

2. Spells of Genesis
Spells of Genesis е мобилна игра, разработена от Moonga, която е водещ иноватор по отношение на концепцията за активи, генерирани в самата игра. Използвайки Counterparty, Spells of Genesis създава вътреигрово разменно средство, познато като BitCrystals. Spells of Genesis използва и вградени в играта обекти под формата на разменни карти (достъпни чрез Counterparty). Пълният списък от активи на Spells of Genesis може да бъде видян тук.

3. IndieSquare Wallet
IndieSquare е мобилен биткойн и Counterparty портфейл с „чудесен интерфейс и множество уникални характеристики“. IndieSquare Wallet улеснява използването на децентрализираната борса на Counterparty (DEx), като позволява на потребителите да продават и купуват биткойни, XCP и активи на Counterparty без посредник. Потребителите могат също така да създават и управляват активи/токени директно от IndieSquare Wallet, при условие че съхраняват там XCP и BTC. IndieSquare обмисля в близко бъдеще да предложи лесни за използване интерфейси и приложения за уеб и мобилни услуги, като дава възможност на външни експерти да разработват пълнофункционални и продуктивни интегрирани токен услуги на Counterparty, които надхвърлят рамките на чисто финансовите приложения – напр. създаване на игри и съдържание.

4. GetGems
GetGems е приложение за размяна на текстови съобщения и портфейл, базирано на Telegram, създало на блокверигата на Counterparty криптовалута, позната като GEMZ. До този момент най-голямата технологична иновация на GetGems е Paykey – патентована клавиатура за извършване на разплащания.

5. Let’s Talk Bitcoin/LTBcoin
Let’s Talk Bitcoin е един от най-старите и с най-широка популярност подкастове (аудио- или видеофайлове за автоматично сваляне от интернет – б. пр.), достъпни чрез използване на криптовалута, което за много хора е и форма на първоначално обучение за ползване на биткойн. LTBcoin, създаден като награда за слушателите/зрителите на подкастове и създателите на съдържание, е платежно средство, което към момента има най-големия брой трансакции в мрежата Counterparty.

6. CoinDaddy
CoinDaddy е сайт, създаден и управляван от председател на управителния съвет на Counterparty Foundation Джеръми Джонсън (J-Dog). Това е многофункционален сайт, който разширява техническите възможности на платформата Counterparty – криптовалутна версия на GoDaddy.com. Очакванията са успоредно с увеличаването на популярността и ползите за потребителите от използването на Counterparty да расте и значението на CoinDaddy и Tokenly.

7. Tokenly
Tokenly е създадено от бившите ръководители на Counterparty общността Девън Уелър и Адам. Б. Левийн. Целта на Tokenly е да добави инструменти, които могат да бъдат използвани от технологията на Counterparty. Най-успешните инструменти, предложени от Tokenly, са swapbot (суапбот) и контролиран чрез токени достъп, при който се използват токените на Counterparty.

8. FoldingCoin
FoldingCoin е програма със стимули, която раздава на участниците в глобалната мрежа Folding@home токени, наречени FLDC. Folding@home е програма, разработена в Станфордския университет, която „дарява“ изчислителна мощ на потребителите, за да им помогне да намерят решение на своите проблеми. Няколко проекта, стартирани на мрежата Counterparty, използват общо складиране като метод на справедливо разпределение.

9. Topcoin
Topcoin е система със стимули, предназначена за регистраторите на домейни и доставчиците на онлайн услуги, например компании като VPS (виртуален частен сървър). От известно време Topcoin функционира, без да привлича вниманието, а днес потребителите могат да похарчат своите топкойни наUniregistry.com, използвайки ChunkHost, като се очаква в бъдеще да бъдат добавени и други регистратори на домейни.

07 Януари 2021 г.
Балон ли е биткойн - Януари 2021
30 Януари 2017 г.
Microsoft представи новия си проект, Manifest, базиран на блокверига
22 Януари 2017 г.
Японският ИТ конгломерат GMO ще разработва собствен биткойн портфейл
12 Януари 2017 г.
Китай може да въведе „попечителска услуга“ за китайските биткойн борси
06 Януари 2017 г.
Рязък срив на биткойн: цените паднаха с близо 200 долара за час
30 Декември 2016 г.
OpenBazaar си партнира с Shapeshift за приемане на различни криптовалути
17 Декември 2016 г.
Общинските услуги в Цуг ще могат постоянно да се плащат с биткойн
10 Декември 2016 г.
Забравете QR кодовете, вече има биткойн NFC карти!
24 Ноември 2016 г.
Amazon вече приема биткойн чрез портфейла iPayYou
20 Септември 2016 г.
Zcoin пуска нова криптовалута с обещание за пълна, непроследима анонимност
30 Юли 2016 г.
Топ 9 на проектите на Counterparty
20 Юли 2016 г.
Биткойн ПОС терминал на компанията 34 Bytes започна бета-тестване
Бъдете в час с актуалните тенденции и развитие на криптовалутите.

Чрез криптобюлетина на BlockChain.bg, ще бъдете винаги в час с актуалните новини и тенденции, около криптовалутите.