BlockChain.bg

Балон ли е биткойн - Януари 2021

07 Януари 2021 г.
Балон ли е биткойн - Януари 2021

Това е част от месечния бюлетин, който пускам към нашите инвеститори. Правя го публичен защото смятам че ще отговори на много от най-пресиращите въпроси в момента - балон ли е биткойн, късно ли е да се инвестира, ще има ли корекция и дали да не продам малко на тези нива и да купя обратно на по-ниска цена.

Здравейте,

Отново настъпиха времената където хората масово се вълнуват от криптовалути, всички медии тръбят информация за рекордни цени. Хората, които имат големи печалби са в лека еуфория. Забелязвам, че хората, които нямат инвестиция в крипто са от три типа: 

  • Най-отворените към сектора започва да ги е страх, че ще изпуснат много и са склонни да купуват без да мислят много за цена и риск, само и само да не изостанат.
  • Има една голяма група която игнорират всичко защото смятат, че не го разбират, не е за тях и вече са изпуснали влака.
  • Има и една шумна група от противници, които с цената на всичко са готови да спорят, че биткойн е балон и всичко около него е някаква луда, безсмислена спекулация. При тези хора е въпрос на его да докажат че са прави, вместо да си признаят, че са изпуснали нещо. Този тип ще страдат най-много.

За мен печелившото отношение е “предпазлив оптимизъм”. 

2020 биткойн започна с цена от $7195. По време на корона кризата достигна нива от $4000 за кратко. От там насетне има само ръст с кратки 20% корекции. 

Подобен тип ръст не е издръжлив без да има по-дълбоки корекции (40%) и временно охлаждане на цените. Ако тези темпове се запазят още няколко месеца, ще навлезем в територия на балон, която може да наложи нужда от по-голямо охлаждане (60-80% надолу) преди да продължи отново нагоре. 

Истината е, че цената НЕ нараства само спекулативно, но и фундамента за употреба се покачи адски много през 2020г. Заради печатането и раздаването на пари, като основен начин за стимулиране на икономиката, биткойн е все по нужен съхранител на стойност. Тази потребност от актив, който не може да бъде обезценен и е суверенна лична собственост бива оценена и призната от все повече хора, компании и фондове.

За много красноречиво обяснение, по тази тема препоръчвам това интервю на Майкъл Сейлър, който инвестира над $1млрд лични и корпоративни пари в биткойн след корона кризата. 

Етериум, чрез големия интерес към децентрализираните финанси (ДеФи), също затвърди важната си позиция в екосистемата. През лятото видяхме 10 кратно покачване на парите в ДеФи платформите, децентрализирани борси се наредиха сред челните места в света по обем търговия. Дигитални активи създавани върху Етериум - крипто долари, евро, злато започнаха да стават заместител на реалните такива. Вече се появяват дори акции, а постепенно очаквам всичко, което го има в реалния финансов свят да се премества върху Етериум или друга подобна платформа.
 

Изключително важна новина от този понеделник беше съобщението на щатския офис за регулация на валутата (OCC), че банките в САЩ могат да участват в блокчейн мрежите и да ги използват за разплащане помежду си. Това означава, че крипто доларите създадени върху етериум, могат се използват по същия начин, както SWIFT системата за банкови преводи.
 

Това, което става ясно в целия развит свят е, че криптовалутите са и ще бъдат регулирани доколкото е възможно, но изобщо не става дума за тотална забрана. Тези страхове бяха основателни като потенциална спирачка за сектора в периода преди 2017г, но вече изглеждат все по-малко вероятни. Още повече, развитието на децентрализираните финанси и алгоритмичните стейбълкойни още повече намаляват възможността за регулация и увеличават свободата и иновацията в сектора. 
 

Относно инвестицията в блокчейн-бг, един от най-често задаваните въпроси е защо портфейлът ни е построен така. Основната ни инвестиционна теза се върти около дългосрочния цикъл на пазара, който продължава 2-4 години. В момента се намираме в крайната спекулативна фаза на този цикъл и затова позицията ни в биткойн е относително малка, имаме доста етериум, няколко етериум конкуренти и ДеФи платформи. Около върха на този цикъл също ще намалим риска, като съберем отново портфейла по-консервативно, също както направихме през 2018г и преди корона кризата февруари 2020г.
 

Най-често задаваните въпроси в момента са около цената на биткойн - балон ли е, късно ли е да се инвестира, ще има ли корекция и дали да не продам малко на тези нива и да купя обратно.

Кратките отговори са - прилича на балон, но още не е, не е късно да се инвестира, ще има много корекции надолу 20-40% и не си заслужава да се продава все още.


Малко по-подробно...
 


Балон ли е?
 

Това долу е най-важната графика, която показва динамиката на балоните. Пунктираната линия показва фундаменталната стойност - колко реално струва дадения актив. Лилавата крива е цената, която живее собствен живот, определя се от настроението на хората и почти никога не съвпада с фундамента. С малък шрифт са отбелязани различните фази на един пазарния цикъл, вариращи от отчаяние до превъзбуда от типа “аз съм гении, това е нова парадигма и всички ще забогатеем много”. Тези емоционални състояния са валидни за абсолютно всички, не пропускат дори опитните инвеститори и са много трудни за улавяне. Само по себе си тези фази не са 100% валиден индикатор къде сме в цикъла защото са твърде субективни. По моя субективна оценка сега се намираме в частта между Media attention и Enthusiasm. Виждам много ентусиазъм сравнение с преди, но все още много хора, чакат корекция за да купят, биткойн доминацията е висока спрямо останалите криптовалути, инвеститорите слагат разумни проценти от собствения си капитал. Има статистики, че голяма част от биткойните не се движат и са в здрави ръце, наличните койни по борси падат и тн. Всичко това ми говори че все още има доста здрав разум в средния инвеститор. Тепърва предстоят фазите на алчност, заблуда и “нова парадигма”.
 

Късно ли е да се инвестира?

Не. Но не е и рано. Намираме се в крайната фаза на цикъла с най-бързи печалби но и най-много волатилност. Човек трябва да е готов за резки промени в цената и периоди на вероятен спад от 40% и възможен спад до 80%. Затова е важно всеки да определи добре размера на своята инвестиция, така че да спи спокойно.
 

Ще има ли корекция?

Да ще има. Не се знае колко ще е дълбока и кога ще започне. Контекстът на този въпрос е дали да инвестирам наведнъж или да чакам. Моят отговор е влизай наведнъж, но се подготви психически за голяма волатилност и че може временно да си на загуба. Намираме се в най-стръмната фаза в цикъла и в този момент не си заслужава да се чака корекция, защото шансът е цената да ни подмине и да не я хванем отново на същите нива. Пак разковничето е в размера на инвестицията. Най-важно е човек да търси сума, която ще му даде комфорт в баланса, че няма да изпусне голяма възможност за печалба, но няма и да претърпи непоносима загуба ако тренда се обърне.
 

Дали да не продам малко на тези нива и да купя обратно?

Това е много опасна и хлъзгава тактика. Проблемът е, че пунктираната линия от графиката по-горе (фундаменталната стойност на биткойн) е много по-остра нагоре от тази в илюстрацията. Това е така защото като всяка нова технология (интернет, електричество, автомобили, железници, смартфони и тн) криптовалутите преминават през S-образна крива на възприемане и одобряване. Повече по тази концепция тук.
 

Наблюдавайки обективно новините и развитието последната година, аз правя заключението, че навлизаме в експоненциално растящата част на възприемането на тази нова технлогия. Имаме засилващ се тренд на глобална валутна обезценка, все повече (но още малко на брой) утвърдени инвеститори, фондове, корпорации и търговски банки, които инвестират и признават сектора за валиден и всичко това се случва в благоприятна регулаторна среда и общо социално одобрение.
 

Ръстът на употреба е много стръмен нагоре, затова, ако го сравним с един зрял клас активи (акции, имоти и тн), то биткойн много прилича на балон. Този стръмен ръст на употребата е причината предходните биткойн балони (2011г, 2013г и 2017г) да имат такива колосални размери. 
 

Изводът ми от всичко това е, че всеки, който продаде рано рискува да бъде подминат от естественото нарастване на употребата в сектора и да не успее да влезе отново на по-добри нива.

В заключение, няма да правя прогнози за цени защото прогнозите успокояват и успиват. Печелившото поведение е да сме нащрек и да проверяваме реалността. Ако един ден усетим, че цената страшно много е надскочила фундамента и си заслужава да се продава, ще дадем сигнал за това. Ако няма огромен балон, то няма смисъл да се излиза. Надявам се да сме достатъчно мъдри и да имаме доза късмет, за да уцелим добър момент.
 

 

Поздрави,

Благовест

07 Януари 2021 г.
Балон ли е биткойн - Януари 2021
30 Януари 2017 г.
Microsoft представи новия си проект, Manifest, базиран на блокверига
22 Януари 2017 г.
Японският ИТ конгломерат GMO ще разработва собствен биткойн портфейл
12 Януари 2017 г.
Китай може да въведе „попечителска услуга“ за китайските биткойн борси
06 Януари 2017 г.
Рязък срив на биткойн: цените паднаха с близо 200 долара за час
30 Декември 2016 г.
OpenBazaar си партнира с Shapeshift за приемане на различни криптовалути
17 Декември 2016 г.
Общинските услуги в Цуг ще могат постоянно да се плащат с биткойн
10 Декември 2016 г.
Забравете QR кодовете, вече има биткойн NFC карти!
24 Ноември 2016 г.
Amazon вече приема биткойн чрез портфейла iPayYou
20 Септември 2016 г.
Zcoin пуска нова криптовалута с обещание за пълна, непроследима анонимност
30 Юли 2016 г.
Топ 9 на проектите на Counterparty
20 Юли 2016 г.
Биткойн ПОС терминал на компанията 34 Bytes започна бета-тестване
Бъдете в час с актуалните тенденции и развитие на криптовалутите.

Чрез криптобюлетина на BlockChain.bg, ще бъдете винаги в час с актуалните новини и тенденции, около криптовалутите.